Jaké druhy hrdliček existují?

Délka těla hrdličky je od 25 do 28 cm Hlava je kulatá, mírně protáhlá a plynule zakřivená přechází do krku. Oči jsou umístěny ve středu hlavy a jejich barva vždy odpovídá barvě opeření. Například hnědé holubice mají oranžové oči, bílé holubice mají oči načervenalé a holubice strakaté mají černé duhovky. Oční kroužky jsou růžové. Zobák je středně dlouhý, u hnědých jedinců tmavý, u světlých béžový. Krk je krátký, s prstencovým vzorem. Křídla jsou zaoblená.
Peří dospělců je krémově-šedé barvy, složená křídla jsou světle červená s černými skvrnami, ocas je tmavě šedý, téměř černý, s bílým pruhem. Po stranách krku jsou černé a bílé skvrny. Tlapky jsou růžové. Samci jsou o něco větší než samice. Mladí ptáci jsou opeření stejně jako dospělí, ale nejsou tak světlí, bez skvrn po stranách krku; Jejich duhovka je hnědá a nohy hnědé.
Co jí

Hrdličky se živí semeny různých rostlin a stromů (borovice, smrk, bříza, olše), jakož i bobulemi, malými měkkýši a hmyzem. V teplých jarních a letních obdobích ptáci hledají potravu na loukách, podél břehů řek a na podzim na polích pšenice, konopí, pohanky a prosa. V tomto případě ptáčci neklují zrna z klasů, ale sbírají je na zemi. V plodinách slunečnice hrdličky klují semena z košů. Hrdličky jsou tedy na jedné straně užitečné, protože ničí semena plevelů, a na druhé straně mohou tito ptáci škodit zemědělským plodinám.
Kde bydlí

Hrdličky jsou rozšířeny v Evropě, severní Africe, na Středním východě a ve střední Asii, ve stepi a lesostepi. Tito ptáci jsou stěhovaví a zimují v Africe jižně od Sahary. Ze zimovišť přilétají poměrně pozdě, když už se na stromech objevují listy.
druhy
hrdlička obecná (Streptopelia turtur)

Délka těla ptáka je od 26 do 29 cm, jeho hmotnost dosahuje 300 g. Hřbet je červenohnědý a černý. Boky jsou černobílé, břicho bílé, hruď má načervenalý nádech. Pohlavní dimorfismus není typický. Hlas se skládá ze zvuků „turr-turr“.
Druh je stěhovavý, od května do září žije v Evropě a zimuje v Africe.
Hrdlička malá (Streptopelia senegalensis)

Žije v tropické Africe, na Středním východě, v Indii a v západní Austrálii. Délka těla druhu je od 26 do 29 cm, rozpětí křídel je od 40 do 43 cm. Hmotnost dospělých ptáků je v rozmezí 90-130 g. Peří je červenohnědé s modrošedým nádechem na křídlech a ocasu. Hlava a břicho jsou světlé, na krku jsou tmavé skvrny. Nohy jsou červené. Pohlavní dimorfismus není typický. Mláďata mají načervenalý nádech peří, žluté duhovky a červený zobák. Dospělí mají šedé zobáky a oči.
Holubice divoká (Streptopelia roseogrisea)

Délka těla tohoto druhu je až 30 cm. Peří na zádech je světle béžové. Křídla jsou šedohnědá a tmavá. Na zadní straně hlavy je tenký černý pruh, který pokračuje do středu krku. Krk a hruď jsou světle béžové, břicho a boky jsou bílé. Tlapky jsou červené, zobák tmavě šedý.
Druh se rozmnožuje v Africe od Mauretánie po Somálsko a také na jihozápadě Arabského poloostrova.
holubice madagaskarská (Nesoenas picturata)

Nachází se na Madagaskaru, Mauriciu, Reunionu, Komorách a Seychelách. Délka těla ptáka je až 28 cm, ocas je krátký, nohy jsou dlouhé. Ramena jsou červenohnědá, hřbet tmavě hnědý, břicho světle hnědé, hlava modrošedá. Po stranách krku jsou hnědé skvrny. Křídla jsou tmavě hnědá, spodní část ocasu je bílá. Zobák je nahoře modrošedý a u základny fialový. Duhovka je červenohnědá, oční kroužek fialový.
holubice velká (Streptopelia orientalis)

Délka těla je asi 30 cm, opeření je na hřbetě hnědé, s narůžovělým nádechem na břiše. Ocas je černý s bílým pruhem podél okraje. Krk s černými a bílými pruhy. Duhovka je světle červená, zobák je hnědý, tlapky jsou načervenalé.
Hrdlička velká žije ve smíšených a listnatých lesích a také v městských parcích a na vesnicích. Pták si často vybírá místa k životu v blízkosti lidí. Tento druh je rozšířen v Asii, od Uralu po Sachalin a Okhotské moře a v Evropě, s výjimkou zemí Skandinávie.
holubice kroužková (Streptopelia decaocto)

Délka těla dosahuje 33 cm, rozpětí křídel je od 47 do 55 cm, hmotnost dospělých ptáků je od 150 do 200 g. Peří je světlé, béžově hnědé, s tmavými špičkami peří, hlava a bříško jsou světlejší než u. zbytek těla. Duhovka je načervenalá, oční prstenec je bílý. Na zadní straně hlavy je černý otevřený kroužek. Pohlavní dimorfismus není pozorován. Mladí jedinci nemají na zadní straně hlavy černý polokroužek.
Ze západní Asie a Balkánského poloostrova byl druh rozšířen po celé Evropě a střední Asii. Často se vyskytuje v blízkosti lidských domovů.
holubice skvrnitá (Streptopelia chinensis)

Stanoviště tohoto druhu zahrnuje jižní a jihovýchodní Asii. Délka těla až 27,5 cm, hmotnost asi 150 g Samice jsou o něco menší než samci. Křídla jsou krátká, ocas dlouhý. Hlava a břicho jsou světle šedorůžové, čelo je světlé a zadní část hlavy má načervenalý nádech. Hřbet, křídla a ocas jsou světle hnědé se skvrnami. Po krku se táhne široký tmavý pruh s bílými skvrnami. Kryty křídel vypadají jako šupiny, protože peří má světle hnědý okraj.
Samec a samice hrdličky: hlavní rozdíly

Obecně platí, že pohlavní dimorfismus není typický pro všechny druhy hrdliček. Někdy jsou samci větší než samice, ale tito ptáci se neliší barvou peří.
Reprodukce

Hnízdní období hrdličky je dlouhé, zatímco některým párům se již líhnou mláďata, zbytek začíná stavět hnízdo.
Doba manželství
Během období páření se samec dvoří samici a vydává jemné monotónní vrkání, které se skládá ze zvuků „tur-tur“. Současně se samci nafoukne krk a klesne hlava. Mezi příjemným vrkáním samec také vydává lehké cvakání.
Nest
Holubice hnízdí na okrajích lesů, v parcích, lesních pásech a výsadbách. Hnízdo si staví z křoví, kořenů rostlin, na větvích stromů a méně často v keřích.
kladení vajec
V jedné snůšce má samice hrdličky dvě bílá nebo krémově zbarvená vejce. Inkubační doba trvá od 13 do 16 dnů. Oba partneři se účastní inkubace.
Kuřata
Rodiče mláďata chrání a chrání, ani v nebezpečí neopouštějí hnízdo. Mláďata začínají létat koncem 3. týdne života a rychle se osamostatňují. Poté opouštějí hnízdiště a tvoří samostatná hejna o 7-10 jedincích. V jižních oblastech svého rozšíření zvládnou hrdličky během léta 2 snůšky.
Hlas
Volání hrdličky bylo popsáno jako tiché vrkání nebo rytmické předení sestávající ze zvuků „turr-turr-turr“. Hrdlička zpívá tuto píseň v korunách stromů. Samcův „zpěv“ se střídá s aktuálním letem, při kterém vzlétne, mává křídly a s rozevřenými křídly klouže dolů.
Zajímavá fakta

- Holubice si velmi snadno zvyknou na člověka a životní podmínky v zajetí a mohou se množit i doma. Díky tomu, stejně jako jejich melodickému, příjemnému zpěvu, jsou hrdličky často chovány doma.

odhadovaný čas čtení
Krásný ptáček, který se snadno ochočí a dá se krmit přímo z vašich rukou. Délka těla včetně ocasu je pouhých 20-30 centimetrů, takže se tento mazlíček docela hodí do bytu. Článek vysvětlil, jací hrdličky jsou, jak náročná je péče o ně a jak jim zajistit pohodlné životní podmínky.
Čeleď holubů je rozšířena po celém světě a zahrnuje asi 300 druhů. Z nich si oblibu jako okrasní ptáci do klecí a voliér získali především malí zástupci známí jako hrdličky. Holubice diamantová a holubice smějící jsou běžné druhy v zajetí. Tito ptáci, i když si nejsou příliš podobní, obecně připomínají obyčejné holuby jak vzhledem, tak chováním.
Hrdlička – popis ptáka
Australská diamantová holubice

Holubice diamantová je jedním z nejmenších členů rodiny. Jeho délka včetně ocasu je pouhých 20 cm, díky čemuž je tento druh velmi vhodný pro domácí chov. V přírodě tento pták žije v Austrálii. Pták dostal své jméno „diamant“ podle malých bílých skvrn na křídlech. Peří jako celek je navrženo v modrošedých „holubích“ tónech. Jasně červený okraj kůže kolem očí způsobuje, že pták vypadá velkolepě: u mužů je výraznější.
Smějící se egyptská holubice

Holubice odvážná je ve srovnání s holubicí diamantovou větší pták. Jeho délka může dosáhnout 30 cm.Přirozeným prostředím tohoto druhu jsou pouště a polopouště severní Afriky a Arabského poloostrova. Přirozená barva holubic je jednobarevná, pískově béžová. Krk zezadu je lemován černým pruhem, jako u holubice kroužkované, běžné u nás. V zajetí se staly obzvláště oblíbené bílé holubice smějící se.
Životnost
Při správné péči se hrdličky dožívají v zajetí až 10 let.
Jídlo

Hrdličky jsou zrnožraví ptáci. V přírodě se živí semeny divokých, kulturních a plevelných rostlin a někdy jedí hmyz. Při domácím chovu dostávají jakoukoli kvalitní obilnou směs pro ptáky odpovídající velikosti. Například vhodné krmivo pro hrdličky je klasické obilné krmivo Fiory pro andulky a kanárky. Do každodenní stravy se přidávají jemně nasekané bylinky a strouhaná zelenina. Fiory potrava pro andulky V přírodě se tito ptáci „pasou“ na zemi, misky s potravou pro ně by měly být umístěny na dně klece nebo voliéry. Holubice diamantová potřebuje až dvě čajové lžičky obilného krmiva denně a holubice směje se až dvě polévkové lžíce. 10 přetrvávajících mýtů a mylných představ o krmení ptáků Hrdličky jako holubi při krmení sbírají a polykají oblázky a zrnka písku, které zajišťují rozmělnění potravy ve svalnatém žaludku. Proto by minerální směs, skořápka a skořápky z vařených slepičích vajec měly být vždy v samostatné misce.
Funkce obsahu
Obecně platí, že chov holubic v zajetí je docela jednoduchý. Hlavní věc je, že by neměli být drženi sami: diamantové holubice se v přírodě shromažďují ve velkých hejnech a smějící se želvy žijí alespoň v párech. Pro hrdličky jsou vhodné velké klece (80–100 cm dlouhé) nebo voliéry. Klece musí mít vysoké strany. Přestože hrdlička sama produkuje mnohem méně odpadků než například papoušci, silné mávání křídly může přispět k rozptylu obilí a peří. I s prostornou klecí je důležité poskytnout ptákům alespoň minimální možnost volného letu, včetně nechat je létat po místnosti.
Tito ptáci se snadno ochočí a mohou si brát potravu přímo z vašich rukou.

Oba druhy hrdliček jsou přirozeně vázány na horká, suchá a velmi slunná stanoviště. Proto je v zajetí nutné jim poskytnout příležitost být vystaveny slunečnímu záření během teplé sezóny av zimě používat speciální ultrafialové lampy pro ptáky. Stres u papoušků, kanárů a jiných ptáků: jak rozpoznat a jak si pomoci
Chov
Pro získání potomků hrdliček je nutné vybavit založený pár hnízdištěm. Obvykle postačí malá plošina s bočnicemi nebo miskovité závěsné hnízdo. Ptáci si sami staví hnízda z větviček, sena a peří: jsou spíše nedbalí. Hnízda je nutné umístit co nejvýše, aby se eliminoval faktor rušení při inkubaci.
K chovu holubic diamantových je ultrafialové záření nezbytné nejen pro samotné ptáky, ale také pro hnízda s vejci. Bez toho je myšlenka šlechtění často odsouzena k neúspěchu. Hrdličky smějící se při správném chovu poměrně snadno rozmnožují.

Holubice obvykle snášejí dvě vejce. Pár se střídá v inkubaci a toto období trvá asi dva týdny. Po vylíhnutí se chování mláďat a rodičů podobá chování běžných holubů. Rodiče krmí kuřata kašovitou potravou z plodiny, dokud se mláďata neosamostatní.
Zajímavá fakta
- Smějící se holubice získala své jméno podle zvuků podobných smíchu, které vydává, když zpívá.
- Místo vody si holubice diamantové potřebují do koupacího šálku dát jemný písek nebo speciální sopečný prach. Nevědí, jak plavat ve vodě.
- Hrdličky žijí nejen v teplých zemích. V Rusku se vyskytuje pět druhů holubic: obyčejné, kroužkované, krátkoocasé, větší a menší.