Jakou barvu má špaček?

Pěvci špačci patří do čeledi špačkovitých z řádu pěvců. Nejenže melodicky zpívají a vyznačují se schopnostmi posměváčků, ale také ničí hmyz, pro který jsou milováni ve všech koutech naší planety, kam je lidé přinesli.
Existuje asi 10 druhů špačků, kteří se liší především regiony svého bydliště. Nejznámější z nich je špaček obecný, obyvatel Eurasie.
Špačci jsou ptáci velikosti drozda s dlouhým, rovným zobákem s mírně zploštělou špičkou, krátkým ocasem a ostrými křídly. Jejich opeření je převážně černé s bílými skvrnami a charakteristickým vícebarevným nádechem.

Krmné vlastnosti špačků
Špačci jsou všežraví ptáci, kteří si najdou potravu v závislosti na ročním období.
Na jaře preferují živočišnou potravu – žížaly, hmyz a členovce (pavouci, housenky, motýli, kobylky). V létě a na podzim ochotně jedí rostlinnou potravu: ovoce, zeleninu, bobule, semena.
Špačci mohou svůj velký a silný zobák používat jako jakousi páku k otevírání plodů chráněných tvrdou slupkou nebo skořápkou.
Stanoviště a oblast rozšíření špačků

Distribuční spektrum špačků je velmi široké. Každý druh má své vlastní vlastnosti v distribuci a obecně platí, že přirozená stanoviště těchto ptáků zahrnují všechny regiony Evropy a Asie a také severní Afriku.
Některé druhy špačků přivezli lidé do Severní a Jižní Ameriky, Austrálie a na Nový Zéland. K rozšíření špačků přispěla především jejich pověst vynikajících bojovníků proti škůdcům.
Špačci obývají pláně a jen zřídka šplhají do hor. Ochotně si vybírají bydlení v blízkosti člověka.
Je špaček stěhovavý pták?
Migrace špačka přímo závisí na jeho stanovišti. Všichni ptáci žijící v severních oblastech migrují na zimu na jih a jsou považováni za stěhovavé ptáky. Jejich migrace začíná v září až říjnu a vzdálenost, kterou špačci urazí, dosahuje 2 km. Ptáci se do svých rodných zemí vracejí koncem března nebo v dubnu.
Špačci, kteří žijí v jižní Evropě, Asii a Africe, jsou přisedlí ptáci.

Pták je dlouhý až 22 cm s rozpětím křídel asi 38 cm a váží 70-80 g Dlouhý a ostrý zobák je mírně zahnutý dolů. Barva zad a břicha samic a samců se neliší: černé opeření s kovovým leskem fialové, zelené, modré nebo hnědé. Druh je rozšířen po celé Eurasii.

Druh žije v jižní Asii. Jedná se o ptáka o délce 20 cm, s rozpětím křídel až 12 cm a hmotnosti asi 50 g. Hřbet ptáka je hnědošedý, prsa a břicho jsou béžově hnědé. Hlavu zdobí třpytivé černé peří, které tvoří hřeben. Zobák je žlutý. Někdy je špaček brahminský zaměňován se špačkem růžovým, liší se však tím, že na hrudi nemá černé peří.

Délka těla ptáků je až 25 cm. Opeření hlavy, krku a hrudníku je světle hnědé. Břicho je růžovo-šedé. Zadní strana je tmavě šedá, někdy s lehkým kovovým nádechem. Tento druh žije v zemích Indočíny, včetně Myanmaru, Thajska, Vietnamu, Laosu a Kambodže.

Žije na jihu a západě Číny. Dosahuje délky 20-24 cm. Samci mají bílou hlavu a břicho s hnědým nebo šedým nádechem. Hrudník, záda a boky jsou tmavě šedé. Opeření ocasu a křídel je černé se zeleným, modrým nebo fialovým kovovým nádechem. Zobák podle názvu tohoto druhu je červený.

Hlavním stanovištěm tohoto druhu je jižní a jihovýchodní Asie. Pták je podobný špačku černokrkému, ale menší velikosti. Samec a samice jsou si velmi podobní. Opeření jejich hlavy, krku, hrudníku a zad je černé. Tváře a spodní část těla jsou bílé a šedé. Křídla a ocas jsou hnědočerné s bílým peřím. Zobák je oranžově červený.

Druh dosahuje délky 22 cm, rozpětí křídel až 14 cm, hmotnost 60-90 g. Vyznačuje se kontrastním neobvyklým opeřením: černé s kovovým leskem na hlavě, krku a hrudi a pastelově růžovém břiše. a zpět. Na hlavě je hřeben z dlouhého peří. Zobák je ve srovnání se špačkem obecným silnější a kratší. Špaček růžový žije v jihovýchodní Evropě a střední Asii.

Tento relativně malý druh žije v Indii a Číně. Délka těla dosahuje 22 cm, hmotnost – 45 g, hlava ptáka je bílošedá, tváře a zadní část hlavy mají stříbřitý odstín. Zajímavý je zobák: modrý základ, zelený střed a žlutá špička. Hřbet je hnědošedý, břicho hnědé.

Zpěvák s délkou těla až 25 cm Obyvatel východní Asie. Prsa, břicho a záď tohoto druhu jsou světle šedé barvy. Peří na hlavě jsou černě a černohnědě žíhané na lících chomáče bílého peří. Zobák je žlutooranžový s tmavou špičkou.

Tento druh žije na ostrovech Jáva a Bali v Indonésii. Délka jeho těla je 22-24 cm, rozpětí křídel je až 130 cm. Barva opeření tohoto druhu je převážně bílá, kromě černých křídel a ocasu s bílým pruhem na konci. Peří na hlavě má hnědou barvu a tvoří hřeben v zadní části hlavy. Zobák a nohy jsou žluté.

Jeden z největších zástupců druhu špaček s délkou těla až 30 cm a rozpětím křídel až 16 cm Rozšířený v jihovýchodní Číně, Myanmaru, Thajsku, Laosu, Kambodži a Vietnamu. Hřbet, ocas a křídla jsou černé s bílými skvrnami, hlava a břicho jsou bílé. Na krku je límec z černého lesklého peří.

Obyvatel Evropy a severní Afriky. Rozměry ptáka: 19-22 cm na délku, 13-14 cm rozpětí křídel, 80-115 g hmotnost. Druh je velmi podobný špačku obecnému. Převládající barva jeho peří je černá s kovovým nádechem fialové nebo zelené. Ocas je krátký a rovný. Zobák je ostrý a dlouhý, zahnutý dolů.
Muž a žena: hlavní rozdíly

Pohlavní dimorfismus u všech druhů špačků je dosti slabě vyjádřen. Takže například samec a samice špačka obecného se liší peřím na hrudi – u samic jsou ladnější a kratší. Kromě toho mají samice červené tečky u kořene zobáku, zatímco samci mají skvrnu modrou. U ostatních druhů jsou samice a mláďata o něco světlejší než samci špačků.
V zajetí bude špaček potřebovat klec o minimálních rozměrech 70 cm x 30 cm x 45 cm se samostatnou nádobou na koupání a pití, protože tito ptáci rádi plavou. Voda se mění denně.
Čím krmit špačky

Ptáci jsou ve výživě naprosto nenároční. Dieta je často založena na slavíkové směsi strouhané mrkve, vajec a bílých sušenek. Přidávají také krmivo pro ryby (dafnie, gammarus), maso (kousky kuřecího nebo hovězího masa), semena rostlin a obilí, zeleninu (vše kromě luštěnin a brambor), bylinky, kousky ovoce a lesních plodů.
Jedinou nevýhodou chovu těchto ptáků je jejich nedbalost. Špačci jsou opravdu špinaví, je třeba po nich často uklízet.
Chov špačků v zajetí

Špačci mohou hnízdit doma, pokud mají pár útulné podmínky a klid. Vajíčka (až 5 v jedné snůšce) samice inkubuje 12 dní. Mláďatům po narození trvá asi 3 týdny, než vyrostou.
Zajímavá fakta o špačcích
V přírodě žijí špačci až 12 let a v zajetí dokonce až 20 let;
Špačci jsou velmi agresivní vůči jiným druhům ptáků a mohou vytlačit druhy z jejich obvyklých stanovišť, jak se to například stalo v Severní Americe během konfliktu mezi špačkem a datelem zeleným;
Špačci jsou známí jako bojovníci proti škůdcům, ale mohou také ublížit lidem – ničit úrodu obilnin a vinic;
Špačci rádi žijí ve velkých hejnech, během migrace se může shromáždit několik tisíc jedinců.
Synchronizovaná migrace velkých hejn špačků se nazývá šelest. Je to velmi krásný a fascinující jev – zdá se, že mnoho ptáků tančí ve vzduchu a tvoří různé složité postavy, které se na obloze zmenšují a zvětšují. Murmurování zůstává pro dnešní vědce záhadou v chování ptáků. Tento proces nelze reprodukovat ani nejmodernější technologií.
Špačci se vyznačují nejen svými vlastními zvonivými duhovými trylky, které se skládají z pískání, vrzání, syčení, ale jsou také vynikajícími posměchy. Snad neexistuje melodie, kterou by špaček nedokázal reprodukovat. Píseň drozda, žluvy, vlaštovky, skřivana nebo sojky – umí předvést jakoukoli píseň.
Špaček navíc dokáže odposlouchávat a dokonale kopírovat melodie ze života kolem sebe – kvákání žab, štěkot psů, bečení ovcí.
A doma se špaček dá nejen ochočit, ale také naučit mluvit krátké fráze a jazykolamy.
PS Pokud by vás to zajímalo, tak napište – O kom byste si rádi přečetli?

Volzhsky potřebuje pomocníky k péči o plazy, hmyz a pavouky.
– Plat od 30 000 rublů. s každoročními nárůsty.
— Rozvrh 9-17 hodin. 5 dní v týdnu.
– Přátelský tým.
— Platba za cestu.
****************************
Pavouci tarantule Brachypelma albopilosum vstoupili do L1
Maloobchodní cena 200 rublů.
Velkoobchod od 10 ks. 150 rublů.
Velkoobchod od 100 kusů za 60 rublů.
Zvážíme i výměnu.
****************************
Snížení ceny zmrazených turkmenských švábů na 1000 rublů. za 1 kg.
****************************
Narodila se mláďata gekonů pojídajících banány. Cena 3000 rublů.

špaček obecný (Sturnus vulgaris)
Внешний вид
Malý pták o délce 18,7–21,2 cm, rozpětí křídel asi 38,7 cm a hmotnosti 75 g.
Tělo je podsadité, krk krátký. Zobák je dlouhý a mírně zahnutý dolů. V období hnízdění má žlutou barvu. Kromě toho mají samci šedomodrou skvrnu na kořeni zobáku. V zimě je zobák u samic i samců černý. Křídla jsou na koncích zúžená a ocas je rovný.
Zimní a pářící opeření ptáků se poněkud liší. V létě je barva peří černá a lesklá s odstíny všech barev duhy. V zimě se na peří objevují četné malé světlé skvrny. Jsou přítomny i v létě, ale nejsou tak výrazné. Nohy jsou růžovočervené barvy a velmi silné. Pták neskáče po zemi, ale chodí. Samice a samec se barevně nijak neliší. Rozdíl je pouze v délce peří. U samců jsou dlouhé na přední straně krku a hrudníku. Ženy jsou naopak nízké. Barva očí špačků je hnědá. Peří mladých ptáků je šedohnědé.
Habitat
Špačci obecní jsou četní ptáci obývající celou Evropu a západní Asii a v zimě se vyskytují daleko na jihu. Špačci se aklimatizovali v Severní Americe, Jižní Africe a Austrálii.
V přírodě
Tento druh se živí hmyzem, rostlinnou potravou a požírá také odpad, který po lidech zanechá. Pták získává potravu ve vzduchu, z povrchu nebo ze země. V druhém případě špaček obecný sonduje zobákem zemi a vytahuje z ní žížaly a larvy hmyzu. Na povrchu země pták chytá kobylky, motýly a housenky. Hmyzu je ve vzduchu se zobáky dost. Rostlinná strava zahrnuje semena, bobule, ovoce a zeleninu. Dokáže zobákem protrhnout pytle na odpadky a vynést odtud zbytky jídla.
Špaček obecný se ve volné přírodě dožívá 10-12 let.
Tento pták žije ve velkých skupinách. Během hnízdění vytváří kolonie složené z několika párů, které se obvykle usazují ve vzdálenosti 10-15 metrů od sebe. Zbytek času se špačci pohybují v hejnech. Někdy je v jednom hejnu až několik desítek tisíc jedinců.
Reprodukce
Špačci létají na svá hnízdiště v dubnu až květnu. Nejprve se objeví samci a okamžitě obsadí ptačí budky. Pokud je lidé neudělali, ptáci si hnízdí v dutých stromech nebo používají jakékoli otvory a výklenky ve zdech domů. Po nalezení místa si k němu samec sedne a zpívá. Ukazuje tak ostatním samcům, že zde nemají co dělat a zároveň láká samice. Samice se objeví o několik dní později a okamžitě se vytvoří páry.
Inkubační doba trvá 13 dní. Ve snůšce bývá 4-5 vajec. Zřídka jich je 6 nebo 7. Mláďata se rodí nahá a slepá. Během týdne zarostou chmýřím a jejich oči se otevřou 9. dne. V hnízdě sedí novorozenci sami, zatímco samec a samice shánějí potravu. To trvá 3 týdny, pak začnou mláďata létat.
Špačci jsou poměrně velcí ptáci, kteří pro svou údržbu vyžadují velké výběhy. Pokud to není možné, měli byste je nechat chodit po místnosti. To druhé je však plné nepříjemných následků. Špačci mají tekutý, spíše žíravý trus, který zanechává nesmazatelné skvrny na oblečení, kobercích a podobně. V ohradě nebo kleci by měly být stěny ze snadno omyvatelných materiálů a na podlahu by měly být umístěny kovové výsuvné tácy s vrstvou čistých pilin nebo páleného písku. Ale v každém případě se klec zašpiní poměrně rychle, a aby nedošlo k nepříjemnému zápachu, bude se muset často čistit.
Do výběhu umístěte bidla a vybavte jej speciálním místem pro koupel. Špačci jsou vášniví koupači, kteří se této činnosti dokážou věnovat mnohokrát denně. Při koupání hodně cáká, takže nádoba musí být umístěna na samostatném tácu.
Strava špačků by měla obsahovat různé druhy ovoce, bobule, zeleninu, semena divokých a kulturních rostlin, obilné směsi, měkké směsi, ořechy a semena jehličnatých stromů, zeleninu, tvaroh, vařené maso, vejce, různé vitamínové a minerální doplňky .