Jakou barvu má husa?
Před zakoupením vstupenky na atrakci si prosím přečtěte pravidla pro návštěvu atrakce, která jsou vyvěšena níže a přímo na atrakci. Provozní doba atrakcí se může měnit v závislosti na počasí.
Řád – Anseriformes
Čeleď – kachny (Anatidae)
Rod – husy nilské (Alopochen) husy egyptské (Alopochen aegyptiacus)
Vzhled: Středně velká husa s vysokýma nohama. Krk je dlouhý a poměrně tenký. Délka těla 63-73 cm, hmotnost 1,5-2,3 kg, rozpětí křídel 134-154 cm Samci jsou o něco větší než samice. Samec a samice jsou si podobní. Barva kombinuje okrové, jílovité, nahnědlé tóny a jemný potůčkový vzor. Uprostřed hrudníku je tmavá skvrna, kolem očí jsou široké čokoládové „brýle“ a mezi horní a spodní částí krku je ostrý kontrast. Zobák je růžový, na bázi ohraničený hnědým pruhem, nohy jsou vysoké, načervenalé, duhovka očí je oranžová. Křídla jsou kontrastní, bílá s tmavými letkami, je vyvinuto kovově zelené zrcadlo a nad ním je na bílém pozadí tmavý pruh. Mladí ptáci jsou o něco bledší než dospělí. Nohy a zobák jsou šedo-krémové barvy. V barvě péřových bund dominuje jemná šedá barva. Na hlavě je tmavě šedá „čepice“. Stejná barva na zádech a křídlech. Zobák a tlapky jsou modrošedé.
Plocha: Žije ve vodních plochách afrického kontinentu, které se nacházejí v oblasti jižně od Sahary. Ptáci také žijí v údolí Nilu a deltě, v severním Egyptě a na pobřeží Středozemního moře. Izolovaná populace existuje v Anglii, kde byly egyptské husy vysazeny v osmnáctém století. Divoká populace hus žije v pobřežní části Nizozemska (Holandsko) – vznikla v důsledku feralizace ptáků usazených v jednom z místních parků. Husy nilské žijí primárně na zemi, ale často hřadují na stromech nebo budovách. Dobře plavou.
Питание: Jako potravu jedí semena různých rostlin, šťavnaté listy stromů, trávu a neodmítají ani hmyz a žížaly. Egyptské husy brzy ráno společně létají na svá krmiště. Pokud se ukáže, že den je chladný a deštivý, let může být zpožděn. Pasou se převážně v párech nebo malých rodinných skupinách. Občas vyletí na pole v hejnech a pak jsou schopni úrodu úplně zničit. Po přistání na místě krmení husy 1–2 minuty prozkoumávají oblast a bojí se nepřátel: velkých ptáků, varanů a dravců. Jíst začnou až poté, co si budou jisti, že jsou v bezpečí. Egyptské husy nesnášejí cizí lidi a odhánějí je. Ptáci jsou hodinu nebo dvě zaneprázdněni jídlem, pak si odpočinou a letí dál. Poslední jídlo nastává před západem slunce. Husy se obvykle shromažďují v horkém odpoledni u napajedla.
Reprodukce: V Africe se egyptské husy mohou množit po celý rok. Období páření anglické a holandské populace nastává v dubnu a březnu. V období páření a při obraně území jsou samci egyptských hus velmi agresivní, takže mezi nimi často dochází k potyčkám. Stojí naproti sobě a snaží se nepřítele bolestivě štípnout. Boj mezi samci egyptských hus se může odehrávat i ve vodě, vítěz po útěku nepřítele natáhne krk a vydá vítězný výkřik. Když se dvoří samici, samec před ní natáhne krk a zvedne křídla, čímž předvede bílé peří na jejich spodní straně. Husa nilská je pozoruhodná tím, že její hnízdiště nemá žádná omezení. Jeho hnízda lze nalézt jak na zemi, tak v hustém křoví nebo trávě. Některé páry si staví hnízda na skalních římsách nebo dokonce na střechách budov. Jiní okupují opuštěná hnízda jiných ptáků nebo se usazují v korunách stromů. Samice si staví hnízdo z větví a listů, pak je vystýlá s sebou dolů. Po snesení 5-8 vajec je husa inkubuje 28 dní. Samice začíná inkubovat snůšku až po snesení posledního vejce, všechna mláďata se tedy rodí současně. Pokud je hnízdo na stromě, mláďata seskočí a následují matku do vody. O mláďata se starají oba rodiče.
Naši mazlíčci: Husa, mladý samec egyptské husy odchovaný ornitology, má velmi společenskou povahu. Má své „oblíbence“ i „nepřátele“. Pokud patříte do první skupiny, pak Gusya, aniž by se na vteřinu zastavil, tančí před vámi a dovedně udržuje konverzaci. A pokud máte smůlu, pak jsou modřiny na nohou od silných úderů křídly to nejmenší, co vás tento roztomilý ptáček může „odměnit“. Kromě Gusya žije v parku jeho táta, táta. V létě jsou samci pro svou rozbouřenou povahu rozděleni do dvou rybníků.
Zajímavý fakt: Staří Egypťané uctívali egyptskou husu jako posvátného ptáka. Obrazy husy se nacházejí na starověkých freskách a reliéfech Velká hejna hus mohou během několika hodin zdevastovat pole, požírat zralé obilí a pošlapávat mladé výhonky. V Jižní Africe jsou egyptské husy považovány za škodlivé zemědělské škůdce Podle legendy to byly husy nilské, které zachránily Řím. Jsou to skutečně vynikající hlídači, pro které se jim žertem říká hlídací psi. Husy nilské jsou často chovány amatérskými chovateli drůbeže, protože jsou to mimořádně krásní ptáci.
![]()
Šedá husa (lat. Anser anser) je vodní ptactvo z čeledi kachen, jeden z nejznámějších druhů divokých hus.
Внешний вид
Husa šedá je pták dlouhý až 70-90 cm a vážící asi 2,1-4,5 kg, s rozpětím křídel 147-180 cm.
Divoké husy mají krátké nohy a dlouhý krk. Prostor mezi zobákem a očima hus je plně opeřený. Zobák těchto ptáků je vysoký a po stranách stlačený. Barva opeření závisí na identitě hus a může být bílá, šedá s černými skvrnami, hnědá se světlými skvrnami a černá. Samice a samec mají stejné zbarvení. Na okraji zobáku jsou zubovité příčné pláty, pomocí kterých husy filtrují částice potravy z vody. Husí nohy jsou velké a s plovacími blány. Tlapky jsou uzpůsobeny pro hrabání vody při plavání. Celkem se v přírodě vyskytuje 14 druhů hus, které tvoří několik poddruhů.
Habitat
Husy šedé obývají východní polokouli. Lze je nalézt v oblasti Černého moře, v lesním pásmu Evropy a na jižní Sibiři. Husa fazolová žije v euroasijské tajze a tundře. Kanadská husa se vyskytuje v Severní Americe. Husy se dobře aklimatizovaly ve skandinávských zemích a ve Spojeném království. Husa běločelá žije v euroasijské a americké tundře. Suchonos obývá malý areál ve východní Asii, kde si tento pták vybral stojaté a tekoucí vody. Husa horská obývá horské stepní, stepní a pouštní krajiny luk Kyrgyzstánu. Husa běločelá žije v ruské lesní tundře. Husa bílá obývá arktická pobřeží. Husa běloocasá se vyskytuje na Aljašce. Husa rudoprsá žije ve východní tundře na Sibiři. Husa brentská žije v tundře Eurasie, zatímco husa vlašská obývá pouze východní polokouli a hnízdí v horské tundře od Nové Zemly po Evropu.
V severní zóně zimují divoké husy v druhé polovině září, v jižní zóně koncem října.
Ekologie
Husa šedá obývá stojaté vodní plochy obklopené rákosím – bažiny, jezera, rybníky a podobně. Vyskytuje se také v travnatých bažinách a vodních loukách, kde si vybírá nejhůře přístupná místa. Na rozdíl od hus domácích, jejichž předkem je husa popelavá, je pohyblivější, snadno plave a potápí se. Jelikož si husa šedá získává potravu na souši, cítí se zde jistěji než ve vodě.
Život
Je to silný a opatrný pták. Zraněná husa se statečně brání údery do křídel, čímž způsobí vážná zranění například psům. Let šedé husy je obvykle nízký, se vzácnými údery křídel. Během sezónních migrací však husy šedé stoupají do velmi vysokých nadmořských výšek. V tomto případě létají v hejnech, v klínu nebo méně často v řadě. Počet ptáků v jednom hejnu se může velmi lišit – od několika ptáků po několik stovek. Během zastávek se shromažďují hejna hus šedých a vytvářejí hejna několika tisíc ptáků. Husy šedé se ze zimovišť vracejí velmi brzy, kdy ještě neroztál led z nádrží a louky jsou téměř celé zasněžené. Doba příchodu hus šedých pro jižní hnízdní oblasti je zpravidla první polovina března, pro severní – duben. V období, kdy jsou mláďata hus šedých pokryta peřím, ale ještě nemohou létat, začnou dospělé husy línat. Nejprve línají samci, později samice. Se ztrátou letového peří ztrácejí ptáci schopnost létat. V tuto chvíli vedou husy tajný způsob života na odlehlých místech a zůstávají se svým potomstvem, které také ještě není schopné letu. Proces línání pro šedé husy na jihu nastává v červnu, na severu – od dvacátého července. Línání končí kolem srpna. V této době začínají létat také mladí ptáci. Přelet do zimovišť na severu nastává v polovině září, na jihu koncem října a dokonce i v listopadu.
Jídlo
Divoké husy jsou býložraví ptáci. Na jaře se živí výhonky vodních rostlin. Na zemi se husy živí sazenicemi ozimých plodin a na loukách si prohlížejí mladou trávu. Při hnízdění zahrnuje jídelníček hus pouze vodní a polovodní potravu. Poté, co husy vzlétnou, živí se mletými trávami, sazenicemi kulturních i planých rostlin.
Reprodukce
Divoké husy dosahují pohlavní dospělosti ve třech až čtyřech letech. Ptáci obsazují hnízdiště ihned po příletu a hnízda začínají stavět ihned po tání sněhu. Stavbu hnízda provádí samice. Vnější část hnízda je postavena z vodních rostlin smíchaných s větvemi a větvičkami. Vnitřek hnízda je pokryt měkkou a suchou trávou. Husa snáší 4 až 10 vajec. Barva skořápky závisí na druhu hus. Ke snášení vajíček dochází v druhé polovině března, dubna nebo května a někdy i v červnu. Samice po celou inkubační dobu neopouští hnízdo a zdržuje se v blízkosti svého hnízda i během krmení. Během krmení samice pokrývá vajíčka chmýřím a suchou trávou. Odpařování pokračuje až 28 dní.
Chování
Divoké husy jsou stěhovaví ptáci. Ze zimování se vracejí poměrně brzy, nádrže jsou ještě pokryté vrstvou ledu a ve sněhu se teprve prodívají první rozmrzlé skvrny. Husy se vracejí do jižních oblastí v březnu a do severních oblastí v dubnu.
Během tahu se husy zdržují v hejnech a řadí se většinou do klínu. Počet ptáků v hejnu může být až několik set. Když se zastaví na krmení, všechna hejna se shromáždí a vytvoří krásný pohled. Husy létají na hnízdiště v párech. Jen některé druhy hus tvoří na hnízdištích páry. Husy si staví hnízda vedle hnízd sokolů a káňat, která vyhání psy, lišky a dokonce i lidi z jejich stanovišť.
Během období línání vedou husy izolovaný životní styl, protože v této době nemohou létat. V tomto období se husy stěhují do klidných míst a po dokončení línání se činnost hus obnovuje. Ptáci se chodí krmit za soumraku a v noci se vracejí na mělčinu. Za úsvitu se znovu vydávají hledat potravu a krmení až do pozdního rána. Divoké husy se usazují na vlhkých loukách, travnatých bažinách, ústích řek a jezerech porostlých hustými houštinami podvodních rostlin.
Metody lovu
Zajímavý
V Egyptě, 2200 let před naším letopočtem, byli tito ptáci chováni jako domácí mazlíčci. Díky šedé huse se tak objevilo několik plemen domácích hus – Kholmogory, Tula, Shadrin, Emden a Toulouse. Samotné husy šedé, ulovené mladé, se také snadno ochočí. Ale ani ty šedé husy, které vychovala husa domácí, neztrácejí instinkty a odlétají na podzim spolu s ostatními husami na jih. Některé z nich se v příštím roce vrátí k lidem.