Jaké oči má kakadu?

Kakaduové jsou snem mnoha milovníků papoušků. Málokdo je však chová doma. Za prvé, zřídka se objevují v obchodech se zvířaty nebo na trhu; za druhé, cena kakadua přesahuje možnosti mnoha exotických milovníků; za třetí, když si pořizujete drahého mazlíčka, málokdo ho chová doma, protože jejich „radostné“ výkřiky unavují majitele a sousedy.
Podčeleď kakaduů (Cacatuinae), vyjma ras a poddruhů, má 17 druhů s 5 rody. Jen malá část z nich se objevuje v domácnostech milovníků papoušků. Nejčastěji chovanými v zajetí jsou kakadu růžový (Eolophus (Cacatua) roseicapillus), kakadu větší (Cacatua galerita) a menší (C. sulphurea) kakadu žlutochrchtý, kakadu incký (C. leadbeateri), větší bělochocholatý (C. alba) a kakadu molucký (C. moluccensis).
Kakaduové jsou distribuováni z Kalimantanu a Filipínských ostrovů do Austrálie a Tasmánie. V přírodě se kakaduové živí semeny, ořechy, ovocem, hmyzem a jeho larvami. Některé druhy produkují různé oddenky, cibule a hlízy.

V zajetí nejsou problémy s krmením kakaduů. Jedí ořechy, ovoce, všechny druhy naklíčených a suchých semen slunečnice a kukuřice, ovsa atd. Jakmile jsou doma, naučí se jíst vše, co jim jejich majitelé nabídnou: sýr, maso, těstoviny, bílý chléb s máslem nebo marmeládou, slepičí vejce, tvaroh atd. Jednoho dne byl do zoo přivezen kakadu molucký jako dar, který žil 6 měsíců na lodi s námořníky. Krmili ho hlavně klobásami a bramborovou kaší.
I přes tak hubenou stravu byl papoušek ve výborné kondici. Uběhly více než 2 měsíce, než ho pracovníci zoo naučili jíst pestřejší stravu. Zkrotili ho k novým krmivům pomocí oblíbené klobásy, plnili ji oříšky, kaší, ovocem atd. Podrobně se o výživě papoušků dočtete v časopise „ZooPrice“ č. 4 (94), 2005.
Ve svém přirozeném prostředí hnízdí kakadu v dutinách stromů a skalních štěrbinách. Podnos hnízda je vystlán malým množstvím malých větviček a lístků. Snůšku tvoří 2-5 vajec.
Jsou známy případy, kdy v zajetí samice kakadua Inka snesla 8 vajec a bezpečně nakrmila 4 mláďata. Inkubace trvá v závislosti na velikosti ptáka od 22 do 30 dnů. Mláďata kakadua podle druhu opouštějí hnízdo po 45 – 70 (90) dnech. Rodiče je krmí i po opuštění hnízda asi další měsíc. Pohlavní dospělosti je dosaženo ve 3-4 letech.

Kakaduové mají silné zobáky a rádi je používají. Klec a ohrádka musí být kovové. Většina lidí chová kakaduy pro zábavu. Tito ptáci dobře rozlišují lidi a přilnou ke svému majiteli. Ochočený pták se rychle naučí „mluvit“.
Pro takové amatérské držení může být velikost klece minimální: 1 x 0,8 m u základny a 1 m na výšku, tzn. klec by měla mít takovou velikost, aby se papoušek mohl třepotat z bidýlka na bidýlko, aniž by se mu peří křídel a ocasu přilepilo ke stěnám.
Existují případy, kdy se kakaduové růžové úspěšně rozmnožili v kleci 1,5 x 1 m na základně a 1 m na výšku. Hnízdní domek byl zavěšen mimo klec.
Zřídka je možné chovat velké papoušky v klecích. Množí se v ohradách. Velkých úspěchů bylo dosaženo při rozmnožování některých druhů kakaduů. Tak se úspěšně chovají kakaduové růžové v zoologických zahradách v České republice. Každý pár je umístěn v ohrádce o rozměrech 2 x 1,3 x 2 m. Pro vytvoření skupinového efektu je několik skříní spojeno do sekcí.
Zavěšený domeček o rozměrech 25 x 25 cm na základně, 150 cm vysoký a průletový otvor o průměru 15 cm. Na dno domu se nasype vrstva dřevěných hoblin. Snáška vajec nastává v únoru – březnu, snůška 1-2 vajec. Inkubační doba je 23 dní (Vit Rudolf, 1992).

V Německu byli chováni kakaduové nosatí (C. tenuirostris) ve výbězích o rozměrech 4 x 2 x 2 m Snůška tvořilo 1 vejce. Inkubační doba je 29 dní. Mláďata vylétla po 55 dnech (Robiller F., 1992).
Leningradská zoo přijala pár kakaduů moluckých, ulovených ve volné přírodě ve věku jednoho roku. O dva roky později, když dosáhli pohlavní dospělosti, dostali hnízdo z 10 mm překližky. Kakadu tento dům „rozebral“ během týdne.
Druhý dům byl vyroben z desek o tloušťce 6 cm. I tento dům rychle zničili. Třetí dům, vyrobený ze stejných desek, byl na povrchu pokrytý kovovým pletivem a zavěšen na řetězech ze stropu. Kakaduové hnízdiště důkladně poničili zevnitř, ale nedokázali ho vůbec zničit. V tomto domě vychovali jedno kuřátko. Pro takové „hlodavé papoušky“ musí být hnízda vyrobena z cementu ve formě dutin.
Základní informace o některých druzích kakaduů

Kakadu menší žlutochocholatý
Růžový kakadu. V barvě peří není žádný sexuální dimorfismus. Rohovka samice je mnohem lehčí než rohovka samce. Tento rozdíl se objevuje ve 2 nebo 3 letech života. U mladých ptáků je hlava a hrudník šedé, téměř bez růžových odstínů. Inkubace trvá 23 dní.
Kakadu Inka. Dobře se množí v zajetí. Samec je zbarvením peří podobný samici. Oční duhovka samce je černá, samice hnědá. Mladí ptáci do 3 let mají světlejší odstín očí. Známí jsou kříženci s kakaduy žlutochocholatými a růžovými. Inkubace trvá 22-23 dní. Oba partneři inkubují snůšku.
Kakadu menší žlutochocholatý. Samice je menší velikosti než samec a má kratší zobák. Zobák samce je téměř černý, zatímco samice růžovohnědý. Duhovka očí samce je černá, samice hnědá. Podle tohoto znamení můžete určit pohlaví, když pták dosáhne věku 2-3 let.
Kakadu bílý. Samec a samice se neliší barvou opeření. Oči samce jsou téměř černé. Duhovka samice je hnědá a její zobák je menší než u samce. Oči mladého ptáka jsou méně tmavé, s nahnědlým nádechem. Zřídka se rozmnožují. Častěji se kakaduové bílé chovají jako rodinný přítel. Rychle se naučí „mluvit“, ale jsou velmi hlasité. Známí jsou kříženci s kakaduy inckými a kakaduy žlutochocholatými.

Kakadu molucký. V zajetí se rozmnožuje jen zřídka. Samce a samice nelze rozlišit podle barvy opeření. Duhovka samice je nahnědlá. Ve Washingtonském národním parku bylo možné chovat ptáky chované doma jako domácí mazlíčky.
To se stává velmi zřídka. Samici bylo 5 let, samci 12. Ve snůšce byla 1-2 vejce. Doba inkubace je 27 dní. Během několika let bylo sneseno 16 vajec, z toho 5 neoplozených. 6 mláďat bezpečně vyrostlo.
Kakadu černý (Probosciger aterimus). Obývá tropické deštné pralesy. Austrálie, Nová Guinea a přilehlé ostrovy. Žije sám nebo v párech. Při hledání potravy se někdy shromažďují v malých hejnech. Kakadu se živí ořechy, bobulemi, mladými výhonky rostlin, hmyzem a jeho larvami. Hnízdí v dutinách. Ve snůšce je 1 vejce. Samice inkubuje (asi měsíc), samec jí nosí potravu. Mláďata zůstávají v hnízdě 80-90 dní. V zajetí se rozmnožuje jen zřídka.
O. P. Smirnov

Kakadu mlok je členem řádu papoušků, který se vyznačuje vynikajícími duševními schopnostmi a hravou povahou. Pokud si chcete udělat přítele, který vás nenechá nudit, pak BigParrot Nursery nabízí ke koupi velkého kakadua Tritona žlutochocholatého za výhodnou cenu (190 tisíc rublů).
Dospělý pták dosahuje délky 45–50 cm a váží 500 až 700 g. Barva peří je převážně sněhově bílá, s výjimkou nažloutlého ocasu, tváří, křídel a jasně žlutého hřebene, zakřiveného nahoru. Barva duhovky u samic je hnědočervená, u samců černá. Kolem očí je světle modrý kroužek. Nohy a zobák jsou tmavě šedé.
Podmínky zajištění a stravování
Exotická klec musí mít rozměry minimálně 93*70*193 cm Musí mít kovové mříže a bezpečný zámek. Pokud je pták chován v páru s jiným ptákem ve stejném výběhu, jeho velikost by měla být 4 * 2 * 2 m Uvnitř výběhu je vždy miska na pití, krmítko a také mnoho hraček (žebříky, chrastítka). , houpačky, kroužky a tak dále).
Kakadu žlutočesého lze koupat ve vaně nebo mýt ve sprše. V horkém počasí by měl být postříkán rozprašovačem. Ptačí jídelníček zahrnuje různá semena, zeleninu, ovoce, výhonky mladých keřů, listy pampelišky, salát a špenát.
Pokud se rozhodnete pořídit si takového papouška jako domácího mazlíčka, nebudete litovat:
- láskyplný, rychle si zvyká na lidi, nevykazuje agresi;
- výborný společník pro společné trávení času;
- snadno trénovat;
- dokonale napodobuje zvuky;
- umí zpívat a tančit na hudbu.
Všichni ptáci mají veterinární osvědčení, jsou kroužkovaní, ochočení a přizpůsobení ke komunikaci s lidmi.
Dodávka exotiky se provádí po celém Rusku v plném souladu s obecně uznávanými pravidly a předpisy. V našem obchodě můžete také zakoupit potřebné příslušenství a zařízení pro vašeho nového přítele.

Máte nějaké dotazy? Kontaktujte tel. číslo uvedené na webu, pište na sociální sítě, rádi podrobně poradíme.
Recenze
Dobrý den! Získal jsem si dobrého přítele a společníka. Sám jsem si pro papouška přijel autem. Viděl jsem, že všichni ptáci jsou udržováni v čistotě, papoušci mají dobře větranou místnost, všechny výběhy jsou zaplněné potravou a je tam zelenina a misky s čistou vodou. Vybral jsem si mládě ve věku 4,5 měsíce, vložil ho do předem připraveného nosiče a šel domů. Papoušek snášel cestu velmi dobře. Mládě se ukázalo být velmi přítulné a klidné. Potěšilo mě to.
Každý, kdo si chce pořídit silného a zdravého mazlíčka!
Radím a doporučuji.


Chci Vám poděkovat za skvělého papouška. Stal se plnohodnotným členem rodiny, jí a koupe se s námi. Velmi chytrá a milá kočka! Moc děkujeme za naše miminko.