Ochrana rostlin

Jak vysoká je žába?

Není snad populárnějšího obojživelníka, než je žába. Je hrdinkou lidových pohádek i běžnou kreslenou postavičkou; Věnují se jí písně, vědecká díla a muzea. Žabí maso je na jídelníčku těch nejmódnějších restaurací světa. Žábu lze nalézt téměř kdekoli na planetě, kde je voda nebo alespoň vlhkost. Někteří se žab bojí a pohrdají je sbírat, jiní je prostě zbožňují.

Žába = ropucha

Není snad jediný člověk, který by nikdy neviděl žábu. Když ne naživo, tak alespoň na obrázku. Proto stojí za to věnovat větší pozornost ne vzhledu tohoto obojživelníka, ale jeho neobvyklým odrůdám, vnitřní struktuře a zvykům. Ve větší míře se to týká čeledi žab pravých, které patří do řádu obojživelníků bezocasých. Z 8500 druhů obojživelníků tvoří asi 90 procent žáby.

Jsou tu žáby, které měří maximálně osm milimetrů, a jsou tu skuteční obři měřící 32 centimetrů. Mezi posledně jmenované patří goliášská žába, která žije v Kamerunu a Rovníkové Guineji. 32 centimetrů je jen délka těla. S přihlédnutím k délce zadních nohou se postava zvětší na 90 centimetrů! Průměrná hmotnost nestvůry dosahuje 3,3 kilogramu a jednou byl chycen exemplář o hmotnosti pěti kilogramů!

Tělo je podsadité, oči vypoulené, jazyk rozeklaný – to je typický vzhled zástupců této čeledi. Podle názvu řádu nemají ocas jako třída. Žáby obvykle skáčou, ale někdy chodí, plavou a dokonce šplhají po stromech. Je těžké tomu uvěřit, ale existují i ​​klouzavé žáby. Zvířata se s oblibou dělí na žáby, které mají hladkou kůži, a ropuchy, které mají na kůži bradavice. S těmi prvními se zachází mnohem lépe než s těmi druhými. S největší pravděpodobností ropuchu nezvednou; mohli by ji nazvat „ropucha“.

Obvykle je žába umístěna jako zelená bytost, ale není tomu tak: barva může být hnědá, šedá, černá, žlutá a dokonce i červená. Právě v Rusku převládají zelené nebo hnědé žáby. Pokud se vydáte do tropů, tamní obojživelníci vás mohou překvapit svými jasnými, netradičními barvami. Tmavá barva umožňuje lepší maskování, jasná barva slouží k zastrašení a odstrašení. Dalším zažitým stereotypem je, že žáby pouze kvákají. Ve skutečnosti jsou schopny produkovat širší škálu zvuků.

Kde je teplo a vlhko

Sahara, Grónsko, Taimyr, Arktida, Antarktida jsou místa na planetě, kde nežijí žáby. Nemají rádi suché a chladné podnebí. Na jiných místech na zeměkouli je lze nalézt všude. Z pochopitelných důvodů se neusazují vysoko v horách, kde není voda. Vzácné druhy, které dokážou přežít i za polárním kruhem, si zaslouží respekt. Na dalekém severu se žáby zavrtávají do půdy a přecházejí do pozastavené animace. Zásoby glukózy, které se v létě hromadí ve svalech, jim pomáhají přežít zimu.

Žáby mají kůži propustnou pro vodu, a proto zvířata nemohou žít ve slané vodě. Výjimkou je krabožravá žába, která žije v jihovýchodní Asii. Vysoký obsah močoviny v krvi mu umožňuje přežít i v oceánu. Ropucha aga (neplést s Baba Yaga!) může žít i ve slané vodě.

V Rusku je nejběžnějším druhem žába travní. Jeho délka nepřesahuje deset centimetrů, barva kůže se pohybuje od nazelenalé po hnědou. Vyskytuje se od západních hranic země až po západní Sibiř, ale na Kavkaze a Krymu ho neuvidíte.

Vrstevníci dinosaurů

Díky nálezům zkamenělých žab byli vědci schopni prokázat, že tito obojživelníci žili na planetě před 180 miliony let! Jsou o něco mladší než dinosauři. To nám umožňuje klasifikovat bezocasé obojživelníky jako nejstarší zvířata na Zemi. Taková žába byla například objevena v roce 1995 v americké Arizoně. Téměř se neliší od těch moderních. Fosilní žáby byly nalezeny na všech kontinentech kromě Antarktidy.

Skokani, plavci a letci

Žáby jsou výborní skokani. Je nemožné pochopit, jak z nízkého startu bez rozběhu dokážou přeskočit vzdálenost mnohonásobně větší, než je jejich délka těla. Například žáby jednoho z australských druhů mohou skočit 2,5 metru. Tato vzdálenost přesahuje její tělesnou velikost 50krát!

Pro srovnání: člověk dokáže ze stoje skočit 373 centimetrů, což je světový rekord. Ale to jsou jen dvě lidské výšky. V Indii jsou žáby, které dělají závratné skoky z polohy vleže na hladině vody. Tohle je skutečný cirkusový akt! Existují také malé žáby, které mohou skákat po hladině vody. Žáby ve skákání jednoznačně předčí člověka a pomáhá jim v tom stavba končetin, které mají velmi vyvinuté svalstvo.

Ne všechny žáby jsou však dobří skokani. Ty jsou běžné pouze u suchozemských druhů. Jsou ale druhy, které většinu života tráví ve vodě – proč potřebují svalnaté nohy? Místo toho mají mezi prsty široké sítě, které jim pomáhají rychle veslovat. A hrabaté žáby mají na prstech tvrdé mozoly, které jim pomáhají hrabat.

Žáby, které žijí na stromech (takové jsou!), mají malé blány, ale na prstech mají speciální polštářky, které jim umožňují zůstat ve svislé rovině. K tomu využívají vlastnosti kapilární přitažlivosti. Existují také rosničky s obrovskými blány mezi prsty. Proč? Plánovat při skákání z větve na větev.

Magická kůže

Achillovou patou žáby je vysoká vodopropustnost pokožky, která představuje riziko dehydratace. Z tohoto důvodu žába vyhledává vlhčí místa k životu. Praktikují se i jiné metody snižování ztráty tekutin. Žáby například preferují noční život, když je teplota vzduchu nižší a nedochází k vysušujícím paprskům slunce. Aby se omezil kontakt kůže se vzduchem, žáby se shromažďují ve skupinách a pevně se k sobě přitisknou.

Každý zná chameleony, kteří dokážou změnit barvu, aby splynuli s okolní krajinou a stali se pro nepřátele neviditelnými. Tuto schopnost mají některé druhy žab. Barva se může měnit nejen v době nebezpečí, ale také v závislosti na intenzitě slunečního záření a vlhkosti. Je jasné, že světlá pokožka lépe odráží paprsky a zabraňuje jejímu vysoušení. Efekt změny barvy pleti je možný díky speciálnímu pigmentu obsaženému v buňkách.

Speciální kůže dělá z žáby supermana. Je schopen propouštět nejen vodu, ale také plyny, včetně kyslíku a oxidu uhličitého. Přímo pod kůží procházejí krevní cévy, které absorbují vzduch pronikající přes mikropóry. Díky tomu je žába schopna zůstat pod vodou dlouhou dobu a dýchat v ní rozpuštěný kyslík.

Na zemi žáby dýchají plícemi. Problém je, že jim chybí svaly, které umožňují nádech a výdech. Místo toho si žába nafoukne hrdlo, nasaje vzduch, pak stáhne svaly úst a tlačí ho do plic. Přitom se zdá, že žába špatně dýchá, doslova se dusí. V roce 2007 byl objeven druh žáby, který žije pouze pod vodou. Nemají vůbec plíce. Jedná se o jediný takový druh bezocasých obojživelníků.

Ne všechny vodní plochy mají dostatek kyslíku. Jezero Titicaca v Jižní Americe je domovem druhu, který se takovým podmínkám úspěšně přizpůsobil. Žáby mají na kůži mnoho vrásek, což zvětšuje její povrch. Tato vlastnost zlepšuje cirkulaci kyslíku kůží.

Je lepší se nedotýkat

V Rusku je žába vnímána jako zcela neškodná bytost. Děti děsí ropuchy, které se nedají zvládnout, protože se jim prý bradavice z kůže přenesou na ruce. To nemá nic společného s realitou. Neměli byste však polevovat ve své ostražitosti, protože mnoho druhů žab produkuje toxiny, aby se chránily před nepřáteli. Z tohoto důvodu je opravdu lepší je nesbírat.

Některé látky způsobují silné podráždění kůže, jiné mohou způsobit halucinace a další mají nervově paralytický účinek. Existují i ​​takové, které způsobují křeče, bolesti hlavy a zvracení. V některých případech je expozice jedu smrtelná.

To vše platí pro žáby žijící v tropech, kde je počet potenciálních nepřátel mimo tabulky. Musíte se tam bránit dnem i nocí, jinak zemřete. Jedovaté žáby lze rozpoznat podle jejich jasných barev. Tímto způsobem zvířata dávají signál – nemusíte si se mnou zahrávat, jít svou vlastní cestou, jinak se věci zhorší. Humor je v tom, že tento způsob plašení používají i některé nejedovaté žáby. Jsou také namalovány provokativně. Zkuste si s nimi poradit. Je lepší se nedotýkat.

Výstřel do jazyka

Přes svůj navenek bezzubý vzhled mají žáby stále zuby. Pravda, jsou příliš slabí na to, aby je mohli kousnout. Používají se k držení oběti, která je zachycena lepkavým jazykem. Při pohledu na kořist ji žába doslova vystřelí a pak ji rychle stáhne zpět. K zachycení dochází rychlostí blesku.

Existují žáby úplně bez jazyka. Potravu si musí vkládat do tlamy předními tlapkami. Existují naprosto fantastické způsoby polykání jídla. Některé žáby si tlačí jídlo do hrdla. očima, které jsou vtaženy do lebky speciálními otvory!

Ucho, hrdlo, oko

Žáby nemají tradiční uši. Jak slyší? Vně, za očima, jsou ušní bubínky, které při zvuku vibrují a přenášejí signál do mozku vnitřním uchem. Tento typ sluchadla vám umožní slyšet stejně dobře jak na zemi, tak pod vodou. U některých druhů je membrána větší než oko. Žáby však zvukům nevěří, raději vidí předmět očima.

U zvířat jsou samci obvykle větší než samice. Identické velikosti jsou méně obvyklé. U žab je tomu naopak – u mnoha druhů jsou samice výrazně větší než samci. Samci však mají silné hlasivky, což jim umožňuje v období páření ohlušující kvákání.

Žábí oči jsou posunuty dopředu. Tím se zvětší zorné pole a umožní vám pozorovat situaci zpod vody, pouze s očima nahoře. Orgány vidění jsou chráněny nejen očními víčky, ale také průhledným filmem. To pomáhá žábě vidět pod vodou. Zvířata vidí vzdálené předměty lépe než blízké. V tomto ohledu by žábám pomohly brýle na dalekozrakost. Vědci stále nevědí, zda dokážou rozlišit barvy. Je však přesně stanoveno, že žáby jsou schopny vidět pouze pohybující se objekty. Pokud jste zmrazeni, pak neexistujete.

Podle zákonů společnosti

Každý slyšel žabí koncerty, které pořádají v bažinách a na březích nádrží. Nejčastěji se nejedná o sólová vystoupení, ale o plnohodnotný sbor. Každý jedinec se ze všech sil snaží překřičet svého souseda. Nikdo se netrefí do rytmu, ale všichni jsou s výsledkem spokojeni – rozhodně si získali pozornost, protože zvuk je slyšet v okruhu jednoho kilometru. To vše je nutné pouze k přilákání samic, které upřímně věří, že čím hlasitější bude krákání, tím silnější bude potomstvo. Zvířata vydávají hlasité zvuky pomocí speciálního hrdla.

Některé druhy žab vydávají zvuky jako prostředek komunikace. Jsou jedinci, kteří při páření cvrlikají. Rosničky speciálním zvukem varují před hrozícím nepříznivým počasím. Prognostici je mohli využít při své práci. Existují zvuky, které odstrašují mužské konkurenty.

Nejúžasnější na tom je, že žáby vydávají všechny tyto speciální signály, aniž by otevřely ústa. Stejně tak žába vydá silný, pronikavý zvuk, když se ocitne v zubech predátora. Často predátor svou kořist pustí v úžasu.

Žáby se vyznačují „smyslem pro vlast“. Za potomky chodí k rybníku, kde trávili rané dětství jako pulci. Výsledkem jsou masivní sezónní migrace, kdy tisíce a tisíce obojživelníků míří do svých domovských bažin. Samci navíc přilétají jako první, najdou si útulné místo a začnou svou páření, odhánějí ostatní samce a přitahují pozornost samic. Existují však mazaní samci, kteří na cestě do kýžené bažiny zachycují samice.

Výsledkem těchto procesů je vznik žabích vajec, ze kterých se pak „líhnou“ pulci. Jsou podobné žábám jako housenka motýlům. Transformace vyžaduje čas. Ale proces přeměny pulce v žábu trvá jen jeden den. To se lidem stává jen v pohádkách. Jen si vzpomeňte na Finist the Clear Falcon, Ivanushka, Alyonushkova bratra a Vasilisu Wise, která byla původně žábou. Nikdo přesně neví, jak dlouho žáby žijí. Předpokládá se, že období je 10-14 let.

Žába je přítel člověka!

Žába přináší lidem velké výhody, ničí krev sající hmyz a škůdce zemědělských rostlin. Škůdci tvoří 60 procent potravy žáby. Jedí se také brouci, mouchy, komáři, pavouci, housenky a červi. Slimáci a korýši slouží jako dezert. Žáby způsobují škody pouze v rybářství tím, že jedí mladé ryby. Přínosy v zemědělství však převažují nad ztrátami v rybolovu. Pulci se živí jednobuněčnými řasami.

Žáby jsou časté postavy ve folklóru. Ve starověkém Peru byli uctívanými zvířaty a legendy v Panamě tvrdily, že setkání se zlatou žábou zaručí štěstí. V Číně existovala mýtická žába Qing-wa-Sheng, která přinášela štěstí v podnikání. Aztékové měli jednu ze svých bohyní v masce žáby. Staří Egypťané spojovali zvíře s plodností.

Světová literatura neignorovala ani žábu. Téměř před 2,5 tisíci lety napsal řecký scenárista Aristofanes komedii s názvem „Žáby“. V Rusovi složili pohádku o Žabí princezně. Žabí král je hrdinou jedné z pohádek bratří Grimmů. Obrázky žab zdobí erby lotyšského města Baloži a karibských ostrovů Dominika a Montserrat.

Volzhsky potřebuje pomocníky k péči o plazy, hmyz a pavouky.
– Plat od 30 000 rublů. s každoročními nárůsty.
— Rozvrh 9-17 hodin. 5 dní v týdnu.
– Přátelský tým.
— Platba za cestu.
****************************

Pavouci tarantule Brachypelma albopilosum vstoupili do L1
Maloobchodní cena 200 rublů.
Velkoobchod od 10 ks. 150 rublů.
Velkoobchod od 100 kusů za 60 rublů.
Zvážíme i výměnu.

****************************
Snížení ceny zmrazených turkmenských švábů na 1000 rublů. za 1 kg.
****************************
Narodila se mláďata gekonů pojídajících banány. Cena 3000 rublů.

jezerní žába (Rana ridibunda)

Rodina – opravdové žáby

Внешний вид

Velká žába, délka těla do 18 cm, hmotnost do 200 g. Tělo je podlouhlé, tlama je mírně zašpičatělá, celkově oválná. Ušní bubínek je kulatý. Barva těla je hnědozelená, s tmavými skvrnami. Břicho je špinavě bílé nebo mírně nažloutlé barvy s malými tmavými skvrnami. Po hřbetu se táhne světlý, nažloutlý nebo zelenožlutý pruh (u některých exemplářů klikatý). Samcům se na prstech vytvářejí svatební mozoly. Oči jsou jasně zlaté barvy.
Hlavní rozlišovací znaky: jsou-li bérce přitisknuty ke stehnům a umístěny kolmo k podélné ose těla, pak se hlezenní klouby vzájemně překrývají; vnitřní calcaneal tuberculum je nízké, obvykle více než 2 krát kratší než první prst; Rezonátory (kuličky v koutcích úst, které se nafukují) u samců jsou šedé, někdy úplně černé. Larva neboli pulec je světle olivové barvy a hruškovitého tvaru. Vzdálenost mezi očima je více než 2x větší než vzdálenost mezi nosními dírkami. Na horním rtu jsou 2-3 ústní kotouče a 3 řady zubů na dolním rtu.
Samice jsou obvykle větší než samci.

Habitat

Vyskytuje se v jižní a střední Evropě, jižní a střední Asii, severní Africe a jižní asijské části Ruska. V západní Evropě je distribuován až do 60 stupňů severní šířky, nachází se na Krymu, Kavkaze, Kazachstánu a střední Asii, na východě až po jezero Balchaš. Za Uralem – v regionech Tomsk, Novosibirsk a území Krasnojarsk. Žába jezerní žije ve stálých, dosti hlubokých (nejméně 20 cm) nádržích. Nejčastěji se jedná o mrtvá ramena, jezera, rybníky, příkopy, ale často se vyskytuje podél břehů velkých i malých řek.

V přírodě

Aktivní téměř nepřetržitě. Jezerní žába tráví většinu času ve vodě, dobře plave a potápí se. Je opatrný a v případě nebezpečí rychle jde do hlubin a schovává se. Žába má poměrně hlasitý hlas. Loví především na souši, podél břehů vodních ploch, zde se nejčastěji vyskytuje v nejteplejší denní době – ​​od 12 do 17 hodin.
Jako všechny žáby se i jezerní žába živí různým hmyzem (68–95 % potravy), z toho 27 % tvoří létající formy, larvy vážek, vodní brouci a jejich larvy a měkkýši. Při nedostatku mleté ​​potravy požírají jezerní žáby ve velkém množství pulce vlastního druhu, dokonce se dokážou živit rybím potěrem v místech, kde jsou soustředěny v rybnících. V přírodních nádržích je však role ryb při krmení jezerních žab minimální. Tato velká žába někdy útočí na drobné savce (hraboši, rejsci), malé ptáky, mláďata a mladé hady (hadi obvykle nestačí).

Reprodukce

Teplomilné jezerní žáby se začínají rozmnožovat mnohem později než ostatní druhy obojživelníků, kdy teplota vody vystoupí na +12+18°C. Vejce jsou kladena do stejných nádrží, kde žáby žijí neustále, takže neprovádějí zvláštní migraci na místa rozmnožování. Ale stále jsou odstraněni ze svých „domovských“ míst, protože se shromažďují ve skupinách, aby se rozmnožili. Samci tvoří poměrně velké shluky a „zpívají“ ve sboru. Na rozdíl od hnědých žab a mnoha dalších bezocasých obojživelníků je během dne slyšet hlasité volání „zpěv“ jezerních žab. Samci vydávají ostré krátké signály jako „uh-uh“. Stejně jako samci jiných druhů nejsou příliš vybíraví a dokážou obejmout nejen svou samičku, ale i jakýkoli živý či neživý předmět plovoucí poblíž. Stává se, že jednu samici uchopí předními tlapkami dva nebo čtyři samečci najednou. Už to není manželský pár, ale celá „manželská koule“ plující pomalu a náhodně ve vodě. Velká samice může naklást až 12 tisíc vajec, až 10 v jednom trsu nebo několika porcích.

Pulci se rodí po 3-18 dnech. Jsou lehčí než pulci hnědých žab a netvoří shluky; brzy po vylíhnutí se rozšířily po celé nádrži. Stejně jako dospělé žáby jsou pulci aktivní hlavně ve dne, v noci si lehají na dno, schovávají se pod kameny a mezi rostlinami. Živí se převážně řasami, v menší míře i nejmenšími vodními živočichy (prvoci, vířníci) a také modrozelenými řasami. Hustota populace pulců jezerních žab může být impozantní: na dolním toku Volhy jich bylo až devět tisíc na metr krychlový. Pulci jezerní žáby rostou rychleji než larvy jiných obojživelníků. Dva až tři měsíce po vylíhnutí, před metamorfózou, jejich délka dosahuje 7-9 centimetrů. Mláďata žab, které se objevují po metamorfóze, jsou mnohem menší – délka jejich těla je 1,5-2,5 centimetru. Někdy pulci, kteří nestihli podstoupit metamorfózu, zůstávají v nádrži na zimu a příští rok mohou dosáhnout obrovských velikostí – až 18,5 centimetrů. Možná je fenomén takového gigantismu spojen s hormonálními poruchami v jejich těle.

Mladé žáby mohou dosáhnout pohlavní dospělosti v roce následujícím po metamorfóze, ale častěji k tomu dochází v pozdějším věku – ve dvou až čtyřech letech.

V přírodě se jezerní žáby dožívají až 11 let.

Zajetí

Pro chov jezerní žáby doma se doporučuje použít 30-40 litrové akvaterárium nebo akvárium naplněné vodou, ale s kousky dřeva nebo molitanu plovoucími na hladině, aby váš mazlíček mohl trávit nezbytnou část času z vody. Na tuto improvizovanou „plochu“ je nejlepší hodit stonek a listy nějaké vodní rostliny, aby se v nich jezerní žába mohla schovat před světlem. Rostliny rostoucí přímo ve vodě jsou přirozeně vítány všemi možnými způsoby. Jezerní žába není náročná na životní podmínky v přírodních podmínkách, takže pokud se rozhodnete ji chovat doma, můžete vodu vyměnit pouze jednou týdně o jednu třetinu a jednou za měsíc – zcela. Dodatečné osvětlení a topení není nutné.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button